"Nokia ei lähde Suomesta"
Suomi ei devalvoi, väitti suomen hallitus edellisen laman kourissa 90 luvun alussa. Mitä tapahtui? Suomi devalvoi sittenkin ja varsinkin pienyrittäjät ja asuntovelalliset kärsivät valtavia tappioita valuuttaan sidottujen lainojen muuttuessa sietämättömän kalliiksi. Kun johtaja sanoo ei, se usein merkitsee päinvastoin kyllä.
Tämän päivän Hesari 26.2.2009 julistaa totuutena " Matkapuhelinyhtiö Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sanoo, että Nokia ei ole lähdössä Suomesta."
Voiko johtaja sanoa tällaista? Sanoa näin jyrkästi - ei? Kyllä voi.
Miksi hän sanoo niin? Se on hyödyllinen kannanotto.
Nokia merkitsee Suomelle hyvinvointia ja vakaata taloudenpitoa sekä mukavaa tulonlähdettä. Nokian varaan nojaa sekä lukuisten perheiden ja pienyritysten talous kuin muutaman kunnan talous. Kunnista mainitsen Salon ja Espoon.
Kun Nokian johtaja sanoo - emme lähde Suomesta - hän puhuu Nokian omalle väelle ja sidosryhmälle. Hän puhuu salolaisille, hän puhuu espoolaisille, hän puhuu nokian alihankkijoille. Heille sanoma on selvä, tehkää työtä, älkää panikoiko, sitoutukaa Nokiaan.
Miksi johtaja saattaa sanoa päinvastoin kuin tosiasiassa tapahtuu? Yritys hyötyy siitä, että sen sidosryhmät pysyvät tyytyväisenä. Yritys ostaa sanoilla aikaa. Yritys tekee liiketoimintaa.
Mistä yritys hyötyy, sitä yritys tekee. Tämä on lainalaisuus. Jos yritys hyötyy sanasta ei, se sanoo niin. Harvemmin yritys sanoo sellaista, mistä sille on suoranaista haittaa. Koska epävakaus olisi Nokialle haitta, se pyrkii vakuuttamaan suomalaiset.
Kun Esko Ahon lamahallitus 90 luvulla sanoi "ei devalvaatiota", järkevät pienyrittäjät kyseenalaistivat sanat ja varautuivat epävarmuuteen. Kun Nokian johtaja sanoo "emme lähde suomesta", yhtiöstä riippuvien suomalaisten perheiden ja alihankkijoiden kannattaa suunnitella tarkoin - entä jos se lähtee?
torstai 26. helmikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti