sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Puut kaatuvat

Silmäkulmani pudottaa märkiä suudelmia kun puut kaatuvat. Ikivanhojen metsien keskeltä kantautuu moottorisahojen pärinä ja monitoimikoneiden telaketjujen ryske. Takapihan metsä kaatuu ja tilalle nousee energiapajupensaikkoa, hirvet uivat meren yli kaukaisiin maihin turvaan. Energiateollisuus tuhoaa meidät. Näinkö Suomessa tapahtuu?

Ei. Suomessa asiat eivät ole näin huonosti. Se tapahtuu kaukana meidän kotimaisemista. Se tapahtuu Aasiassa.

Neste ostaa palmuöljyä Kaakkois-Aasiasta ja kuljettaa raaka-ainetta Suomeen ja jalostaa bioöljyä. Yhtiö väittää, että sen sertifioitu raaka-aine ei tuhoa paikallisia ekosysteemejä. Yhtiö väittää tietävänsä, miltä plantaasilta raaka-aine lastataan laivoihin. Lisää palmuöljystä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Palmu%C3%B6ljy

Suomessa Neste on käynnistänyt mehevät mainoskampajat. Yhtiö sanoo "osoita tankkiin vain". Ampumisen kielikuva on varmaan seksikäs, mainosihmiset tekevät tuotteesta haluttua. Pian nestettä tarjottaneen kaupunkien joukkoliikenteen käyttöön? Bussit huristavat katuja palmuöljyllä?

Eikö uusiutuvan biopolttoaineen raaka-ainetta löydy lähempää? Kautta aikojen toki on siirtomaista tuotettu eurooppalaisille milloin silkkiä, milloin mausteita, ja nyt sitten laivat suuntaavat kaukomaista kotikonnuille ruumat täynnä palmuöljyä.

Suomalaisten metsät ovat hiljaisia. Linnut visertelevät puiden latvoissa ja oravat painivat oksilla. Suomesta suuntaa laivastoarmada toisensa perään kohti maailman ääriä ja ne palaavat ruumat täynnä aasialaista kultaa ja mirhamia. Kotimaan työttömyyskortistot täyttyvät metsien miehistä joilla ei ole työtä eikä toimeentuloa.

Onko tämä nyt sitä kestävää kehitystä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti