sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

GM:n konkurssi ja Obaman heikkous

GM meni konkurssiin. Yhdysvaltain autoteollisuus on ajanut itsensä tieltä rotkoon väärällä tuotestrategialla. Paljon kuluttavat autot on hävinnyt markkinakamppailun, ja paljon kuluttavat autotehtaat ovat joko konkurssissa tai sulautuvat vähän kuluttaviin yrityksin kuten Fiattiin.

Mutta. Markkinatalouden lakien mukaan yhtiön portit pitäisi sulkea, varasto romuuttaa ja tilalle pitäisi syntyä puhdas ja kilpailukykyinen autoteollisuus. Rehdin konkurssin sijaan yhdysvaltain valtio ryhtyi massiiviseen pelastusoperaatioon, valtiolliseen itsekkyyteen, jolla se haluaa pitää dinosaurusjättiläisen hengissä ja jatkaa saastuttavien autojen valmistamista.

USA:n autoteollisuus on epäonnistunut. Se on vuosikymmen toisensa perään tuottanut autoja jotka tuhoavat meidän ilmakehän. Se luuli toimivansa irrallaan kuluttajien tarpeista. Nyt markkinat laittoivat tehtaille stopin ja tehtaat menivät konkurssiin kuten on ihan oikein niille. Sitten alkoi vääryys, sen sijaan että raatojen annettaisiin rauhassa maatua, alkaa presidentti-instituutio syytämään niille kymmeniä miljardeja rahaa, jotta yritysjätteet eivät kompostoituisi, vaan ne jatkaisivat ympäristön tuhoamista.

On väärin pelastaa saaste. On väärin yrittää säilyttää aate amerikkalaisesta öky-autoteollisuudesta. On annettava sen kaatua. On annettava sen tuhoutua. Sillä se on epäonnistunut. Se on itse todistanut kyvyttömyytensä tuottaa ympäristölle ystävällisiä tuotteita.

Autoteollisuudelle on annettu vuosikymmenien aikana ympäristödataa. Tiedosta piittamatta se toimi vastuuttomasti. Sen yritysjohto ja työntekijät ovat tienneet takuuvarmasti toimintansa väärä luonne. Sillä olisi ollut aikaa korjata tuotteensa paremmiksi. Mutta se on kaikesta vihreästä infosta piittaamatta kulkenut omaa tietään kohti tuhoa.

Nyt se sitten pelastetaan. Presidentti Obama pelastaa meidän ilmastomme tuhoajat. Obama osoittaa surkeutta ja heikkoutta johtajana kun se nöyrtyy näiden tuhoajien tuotepaletin edessä. Se pelastaa hirviön. Hirviö aikoo jatkaa samaan tahtiin tuhotöitään.

Markkinatalous ei toimi, mikäli yhtiön tuotepaletin väärät ratkaisut eivät johda konkurssiin. Mikäli yhtiön ei tarvitse piitata ympäristön signaaleista, mikäli yhtiön ei tarvitse tehdä oikeita ratkaisuja, se tekee myös huonoja ratkaisuja, eikä markkinoiden oikaisuvipu toimi, koska pelote konkurssista on poistettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti