lauantai 5. joulukuuta 2009

Afganistan ja feministien ensimmäinen sota


Afganistanin sota on ruotsin feministien ensimmäinen sota patriarkaksi nimettyä pahaa valtaa vastaan. Keskusteleva feminismi on päättynyt, alistavaa valtaa käyttävä feminismin on syntynyt. Mistä on kyse?

Yksi tapa jakaa feminismi on klassinen jako - ns. ranskalainen feminismi ja ns. angloamerikkalainen feminismi. Ranskalaisen feminismin perusta on eksistentialismin aatteessa ja ihmisen konstruktiossa - ihminen syntyy sukupuoleensa vasta vuorovaikutuksen kautta. Angloamerikkalainen feminismi perustuu poliittiseen valtaan ja vallan kasvattamiseen. Afganistanissa on kyse angloamerikkalaisesta feminismistä, sotilaallisen voiman käytöstä feministisen tavoitteen saavuttamiseksi.

Ruotsista on lähetetty poikkeavan iso sotajoukko Afganistaniin sotimaan pohjoismaisen feminismin nimissä ja puolustamaan afgaaninaisten yhteiskunnallisia oikeuksia. Ruotsin joukot ovat moninkertaiset suomalaisiin sotajoukkoihin verrattuna. Suomessa lähinnä pohjoimaisen feminismin kannattaja presidentti Halonen halusi vastoin joukkojen työsopimuksia, jatkaa heidän läsnäoloaan sodassa. Onneksi sopimukset voittivat tällä kertaa ja miehet pääsivät pois sodasta presidentin toiveiden vastaisesti.

Miten Ruotsissa on päädytty kaukaiseen siirtomaasotaan Afganistaniin?

Etäinen Afganistan on sotapropagandan keinoin muuttunut poliittisesti läheiseksi. Lukuisat Ruotsin televisiossa lähetetyt reportaasit ovat muuttaneet kansankodin rauhallisesta valtakunnasta hyökkäyssotaa kannattavaksi huligaaniksi.

Millaista feminististä propagandaa Ruotsissa on näytetty? Ruotsalaiset naistoimittajat ovat huntuihin kääriytyneenä haastatelleet afgaaninaisia keittiöissä ja kotipihoilla. Toimittajan työskentely on ollut suoraan 2 aallon feminismin "yksityinen on yleistä" teemasta lähtöisin tuotettua mediapropagandaa. Afgaaninaiset ja nuoret tytöt ovat hiljaa kuin peläten ja vaikeroiden puhuneet toiveistaan päästä opiskelemaan lääkäriksi, lentäjäksi, poliitikoksi. Montaasin keinoin seuraavaksi kamera on siirtynyt kodin ulkopuolelle. Ulkona vaanivat talibanit ovat pakottaneet naiset huntuihin. Sitten haastattelija on ottanut uhrikseen nuoret koraaniopiskelijapojan joka fundamentaalisesti vaatii naisia asumaan elämänsä kodin seinien sisällä. Propagandan luoma kertomus on symmetrinen ympyrä ja se sulkeutuu.

Afgaanien hallinto on tosiaankin sekaisin. On vaikea sanoa, voittaako talibanit vai voittaako korruptoitunut nukkehallitus kansan sydämet puoleensa. Tai. Ei ole vaikeaa - kansan sydämet eivät kallistu nukkehallituksen puoleen, ei kallistu amerikkalaisten sotilaiden rinnalla taistelevien ruotsalaisjoukkojen miekan alle. Rauhaa muka turvaavat sotilaat ovat paljastuneet sodankäynnin osapuoliksi.

Yksi merkittävä piirre feministien käymässä sodassa on naamioituminen - ruotsalaiset valloitusjoukot ovat naamioituneet rauhanturvaajiksi. Ilmeisesti usko omaan "hyvään" sotaan on feminismin piirissä niin silmät sokaiseva, että sotilaiden naamioiminen rauhanturvaajiksi on meikkipöydän luontevaa uuskäyttöä.

Afganistanin tilannetta ei voiteta sotavoimin. Tämä on totuus. Sen ovat myöntäneet jo lukuisat poliitikot ja upseerit. Pohjoismaisen feminismin pyrkimys globaaliin vallankäyttöön toimii ihan samoin kuin miesten historiasta tutut metodit - pakkovoimien käyttö on keino tavoitella päämäärää, joka karkaa joka kerta kun aseet puhuvat. Toivottavasti feministit oppivat miehiä nopeammin, ettei edes feministisellä sodalla saavuteta rauhaa.

Linkit:
http://fifi.voima.fi/artikkeli/Feminismin-globaali-ulottuvuus/109
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/11/suomen_afganistan-operaatioon_merkittavia_muutoksia_1139808.html

1 kommentti:

  1. Olet mielestäni Jarmo ihan oikeilla jäljillä.

    Maailmaa muuttuu nyt niin nopeasti, että tilanne myös sotimisen ja asevelvollisuuden osalta Suomessakin on täysin eri mitä vaikkapa vain 20 vuotta sitten.

    Eli jos vaikka unohdettaisiin nämä kaikki miesnäkökulman muut painavat faktat tai se että ihmisellä on oikeus kieltäytyä "tappamasta" halutessaan, niin ...

    ... Suomi on rikastunut huimasti ja on vain täysin miehiä sortavan poliitiikan päätös, että asetyöstä ei edes makseta palkkaa upporikkaassa nykyaikaisessa maassa, ja mikä tärkeintä nyt muuttuneessa maailmassa -jos oikein rehellisesti katsotaan ihan tällaisen oikeistomiehenkin/äijäilijän näkökulmasta, niin tämän tapainen feministivaltio verrattuna "uhkaamme" / muuttuneeseen nykyvenäjään ei väkisin olekaan ollenkaan se parempi perinteiselle miehiselle miehelle kuin nykyvenäjä (ei siellä ole mitään kommunismin oloja enää) ... BKT on kuitenkin noussut venäjälläkin jo huimasti ja sen päälle on naistilanne aivan erilainen ... sekä irtonaista, että naisellista kaunista ja ystävällistä vaimoehdokasta on pilvin pimein verrattuna Suomeen ... jos ymmärrät mitä haen takaa ... eli jos venäjä tänne tulisi, niin naisten oikeuksien takia sekin sota pääsääntöisesti jouduttaisiin käymään ... feministi prinsessojemme oikeudet siinä olisi uhattuna, perusmiehillä olisi ehkä hiukan menetettävää BKT puolella, mutta toisaalta paljon saatavaa vaimo/seksi aspektilla ... eikä ne vodkat ja kunnon sikaritkaan ihan niin paljon maksa venäjällä kuin suomessa ... naisten 80 centtiä syyttelyt ja valheet kyllä loppuisi siihen paikkaan ; )

    ... melkein sama on pian jo Islamin kanssa jos hiukan haluaa piruilla asiaa naisten suuntaan ... OK, jotkut asiat kyllä huononisi miehilläkin Islamin vallan alla, mutta toisaalta olis 4 nuorta tottelevaa vaimoa, eikä muutenkaan valtiofeminismi vittuiluineen olisi ihan näin kovassa suosiossa ... feministiprinsessojen olot voisivatkin vähän huonontua ...

    ... eli kyllä puolustusvoimat ovat yhtäkkiä olemassa jo täysin vain puolustamassa länsimaisten feministiprinsessojen oikeuksia ... ja suomessa tilanne on kyllä kaikken järjettömin, kun olemme maailman feministisin maa (ja vielä upporikas maa maailmassa), mutta silti koko mies sukupolvi joutuu länsimaiden viimeisimpänä tämän laajuiseen aseorjatyöhön - puolustamaan noiden feminististen naisten oikeuksia vittuilla meille miehille ennennäkemättömällä tavalla ... ; )

    VastaaPoista