keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Öljylähde Espoossa!

Mitä energian raaka-ainetta pääkaupunki tuottaa yllin kyllin? Öljyä? Pellettejä? Turvetta? Tuulivoimaa? Ei mitään edellä mainitusta. Pääkaupunkiseutu tuottaa biokaasun raaka-ainetta.

Vihreä Langassa kirjoitettiin 10.3. 2009 mainio artikkeli "Kakkain energiaa". Siinä todettiin, että yksi vessassakäynti tuottaa raaka-ainetta 0,18 kilowattitunnille. Kun miljoona ihmistä istahtaa pytylle, viemärin päässä voi sijaita tulevaisuuden energiaklusteri!

Infrastruktuuri on jo olemassa. Viemärit vievät jätettä kodeista suodatuksen jälkeen kohti merta. Miksi ne putket johdetaan mereen? Miksei niitä johdeta voimalaitokseen joka tuottaa kaasu- tai sähköenergiaa?

Niin. Miksei? Pääkaupunkiseudulle voidaan rakentaa voimalaitos. Tehdas tuottaa 10 % tavallisen ydinvoimalan energiasta. Jos energiaa ei muunneta sähköksi, vaan käytetään se kaasuna, tehokkuus kasvaa. Lähestytään ydinvoimalan tehoa. Kun kotitalouden ja einestehtaiden tuottama biojäte otetaan yhteiseen käyttöön, vähennetään luonnon kuormitusta. Suojellaan Itämerta.

Vihreä Lanka kirjoittaa laskelmia energiahyödystä: http://www.vihrealanka.fi/blogit/kakkain-energiaa

Viemäriverkosto on raaka-aineen kuljetusverkosto. Se on helppo yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi, joka tuo nestemäiseen olotilaan pakattua raaka-ainetta energialaitokseen. Raaka-aine on kelpoa kuin öljy on!

Biokaasu on luontoystävällinen energiamuoto. Se valmistetaan jätteestä. Sen sijaan että päästöt leviävät luontoon, otetaan keskitetysti talteen päästöt. Päästöt jalostetaan kaasuksi ja johdetaan kaasuputkiin. Jokainen varmasti osaa tästä eteenpäin miettiä, mihin kaasuputket voidaan edelleen johtaa. Käytetäänkö kaasu liikenteessä, käytetäänkö kaukolämpövoimaloissa, talojen keskuslämmityskattiloissa vai sähkögeneraattoreissa?

Pääkaupunkiseudun energiaklusteri on liki päätöstä vaille valmis. Investoinnin elinkaari on satoja vuosia. Taloudellinen tuotto elinaikanaan miljardeja euroja. Itämeri puhdistuu. Maailma voi paremmin. Eiköhän ryhdytä tuumasta toimeen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti