maanantai 9. maaliskuuta 2009

Palkkavertailusta tekoihin!

Tämän päivän Vihreä Langassa europarlaamentaarikko Satu Hassi vaatii naispalkkoja miespalkkojen tasolle. Hänen tekstissään naispalkat kuvataan 80 % miespalkoista, eli naisten euro on 80 senttiä.

Myös minun mielestäni olisi oikea aika tasoittaa palkkaeroja. Kuntien pitäisi nostaa henkilöstömenoja runsaasti. Kestääkö taantuva kuntatalous? Ei kestä. Lomautukset ja irtisanomiset ovat esityslistoilla - ei palkkojen korotukset. Täytyy olla muita keinoja?

Kyllä on. Miesten työttömyysaste nousi tammikuun tiedoissa 7,3 prosenttiin, naisten laski 6,7 prosenttiin (pudotusta 0,6 %). Kyseessä ovat Tilastokeskuksen lukemat. Miesten työttömyys kasvaa, naisten vähenee. Naisaloilla on siis yhä imua kun miesalat yskivät.

Isot rakennusyhtiöt ovat kuin valtamerilaiva. Ne kulkevat satamasta toiseen rakentaen taloja. Kun rakennusinvestoinnit on pantu jäihin, muonavahvuutta vähennetään, miehiä heitetään yli laivan. Miesaloilla peli on raakaa.

Mitä pitäisi tehdä? Nyt kunnilla on huippumahdollisuus näyttää, että tasa-arvotyö on muutakin kuin asiakirjojen leimaamista ja taulukkolaskentaa. Kunnilla on aito mahdollisuus työntää rekrytointiveneet vesille ja käydä poimimassa ahkeria työntekijöitä rannoillensa.

Miksi heti pitää rekrytoida? Ja missä rekrytoida? Kenelle?

Nyt on aika rekrytoida ylijäämämiehiä uuteen uraputkeen. Viidentoista vuoden päästä kunnilla on itkevä pula sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä. Vuonna 2025 suuret ikäryhmät vanhenevat maagiseen taittopisteeseen 80 vuotta ja heistä tulee historiamme suurin huollettavien ryhmä. Heitä nostellaan, heitä ruokitaan, heitä tuetaan ja heitä viedään ympäri kaupunkia eläkeläisten viihdekeskuksiin.

Mutta. Kuka heidät vie? Pääministeri Vanhasella on visio. Hän nostaa eläkeikää parilla vuodella. Näin vapautuu parikymmentätuhatta naistyövuotta rutiineista vanhustenhoitoon. Se on tietysti yksi keino. Toinen keino on kouluttaa ja työllistää taantuman aikaan keski-ikääntyviä miehiä uudelle alalle.

Johtaminen on katsomista huomisen ohi tulevaisuuteen. Rekrytointi sosiaalialan kouluihin ja rekrytointi sairaanhoitoon on historiallisessa pisteessä. Kun rakennusyhtiöt pukkaavat yli laidan ylijäämämiehistöä, yhteiskunnan velvollisuus on ottaa heidät pelastusveneisiin ja kouluttaa heidät uuteen työhön; työhön jossa on mielekkyyttä, alalle, jossa on jatkuvuutta. Kriisissä perheellinen mies arvostaa varmaa tulolähdettä.

Tasa-arvoinen palkkapolitiikka voidaan saavuttaa kuten Hassi toivoo -kunnat maksavat henkilöstömenoja 20 % enemmän - tai sitten otetaan uusi kurssi ja suunnataan tulevaisuuteen ja rekrytoidaan miehiä.

Kun sosiaali- ja terveysala miehistyy, palkkaerot tasoittuvat luonnollisesti myös.

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/hassi-naisvaltaisten-alojen-palkat-remonttiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti